Zoznam alergénnych zložiek

Na základe Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení Výnosu č. 1761/2005 – 100 a Výnosu č. 3069/2005 – 100 je povinnosťou školských jedální informovať rodičov o obsahu alergénov v potravinách a jedlách.

Zoznam alergénnych zložiek

1. OBILNINY obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos) a výrobky z nich
2. KÔROVCE a výrobky z nich
3. VAJCIA a výrobky z nich
4. RYBY a výrobky z nich
5. ARAŠIDY a výrobky z nich
6. SÓJOVÉ ZRNÁ a výrobky z nich
7. MLIEKO a výrobky z mlieka
8. ZELER a výrobky z neho
9. ORECHY a výrobky z nich
10. HORČICA a výrobky z nej
11. SEZAMOVÉ SEMENÁ a výrobky z nich
12. OXID SIRIČITÝ a SIRIČITANY, sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky zo zemiakov

ČO JE ALERGIA NA POTRAVINY?

Je to odpoveď’ imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Nie každý človek je alergický na potraviny. Alergén vyvolá v organizme zložitú biochemickú reakciu, ktorá sa môže dostaviť’ už o niekoľko minút, alebo niekoľko hodín, či dní.

Typické prejavy alergie:
KOŽNÉ – ekzém, opuch, žihľavka
DÝCHACIE – nádcha, bronchitída, astma
ZAŽÍVACIE – nevoľnosť’, bolesti brucha, zvracanie, hnačky, zápcha